Home > Surfing > Träning för surfing

Träning för surfing

December 12th, 2013

SurfträningLiksom mycket annat så kräver surfing en hel del träning för att man ska bli duktig, inte minst det första steget att ens kunna balansera på brädan när man kommit sig ut i vattnet för sina första surfinglektioner. Men surfing kräver också en del annan träning som underlättar surfingen.

Så vad behöver du träna för att bli en bättre surfare. Denna text grundar sig i en engelsk artikel på amerikanska bodybuilding.com där man går igenom de viktigaste fundamenten i hur du blir en bra surfare.

För det första så behöver du explosiv benstyrka då du på ett ögonblick måste kunna komma upp från liggande ställning upp på fötter på brädan. För detta finns en väldigt bra träningsform, snabba lyft med något som kallas för Kettlebells. Kettlebells ser ut ungefär som kanonkulor, se exempel på Gymkompaniets hemsida, men istället för att vara helt runda så har de även handtag att hålla i. Bra övningar att göra är exempelvis en som kallas för knee jumps, knähopp. Den utförs som du ser på denna video här under:

Med denna övning så tränar du dina hamstrings (framsida lår) till att bli väldigt explosiva och gör så att du kommer upp på brädan och kommer till god balans på ett ögonblick.

För det andra: du behöver en stark bål (både rygg- och magstyrka) när du står och försöker få stabilitet på surfingbrädan. En av de bästa övningarna för detta är en som kallas för “Turkish Get-UP” och ser ut såhär:

En oerhört jobbig övning som synes, men den bygger stabilitet i axlarna och kommer att göra så att din bål blir närmast en stålvägg.

För det tredje så behöver du uthållighet i musklerna för att orka med att surfa en hel dag. Du vet kanske själv hur uttröttande det kan vara att ligga i plurret en hel dag. Eftersom vi redan visat två övningar med Kettlebells så ger vi er här en tredje och sista som passar perfekt till detta ändamål När ni gör denna övning, var noggrann med att ni orkar göra minst 15 repetitioner efter varandra, det handlar som sagt om uthållighet.

Categories: Surfing Tags: