Home > Surfing, Tips och nytt > Surfa i Salusand

Surfa i Salusand

March 12th, 2019

Över listan av bra surfingplatser i Sverige är det få som ligger i Norrland. Men Salusand i Örnsköldsviks kommun är med på listan och är ett mecka för många surfare. En del reser långa vägar för att uppleva vågorna på den stora stranden.

Salusand ligger nästan mitt emellan de större städerna Örnsköldsvik och Umeå. Vid Salusand Havsbad och Camping ligger en kilometerlång sandstrand där campinggäster och surfare kan umgås tillsammans. Det finns stugor att hyra eller campingplatser. Många har “permanenta” husvagnsplatser som de betalar för varje år och spendera några veckor om året i.

Stranden och omkringliggande området är klassat som ett Natura 2000-område. Det är ett EU-direktiv för att behålla biologisk mångfald och skydda viktig flora och fauna. Det finns drygt 4000 sådana områden i Sverige. Du får gå och upptäcka området men det finns restriktioner i form av båt- och biltrafik och eldning på andra än utvalda platser.

Vill du upptäcka annat i samband med din surfsemester rekommenderar vi ett boende inne i Örnsköldsvik eller Umeå istället. Den stora hotellkedjan Elite har hotell i båda städerna och erbjuder enkel- och dubbelrum, från standard till lyx. Du kan besöka Paradiset, ett äventyrsbad i Örnsköldsvik eller boka in en kväll på Norrlandsoperan i Umeå.

Är du nybörjare kan du kontakta den lokala föreningen, SalusandSoulSurfers, och fråga när de håller nästa nybörjarkurs eller tips om var du kan hyra utrustning i närheten. Platsen lämpar sig för både nybörjare och mer erfarna surfare. Under sommar och vår är vågorna mindre men de flesta lockas till Salusand på hösten då höststormar till havs kan ge 2-3 meter högra vågor vid stranden.

Categories: Surfing, Tips och nytt Tags: