Home > Surfing > Köpa en första surfbräda

Köpa en första surfbräda

April 25th, 2014

Har du blivit surffrälst och tänker ta upp sporten på allvar, är det läge att sluta hyra bräda och köpa en egen istället. Vad ska man då tänka på när man köper en surfbräda?

Surfing

Köp billigt

Detta råd är förvisso inte alltid sant – börjar du bli riktigt bra lönar det sig att investera i en dyr bräda. Är du däremot nybörjare är sannolikheten stor att din bräda får flera stötar och repor. Här spelar priset ingen roll – brädorna repas lika mycket när de får stryk oavsett vad de kostar. Spara alltså dina intjänade pengar och köp en billig bräda till att börja med. Så länge du lär dig surfa på den uppfyller den sitt syfte.

Det finns många bra billiga brädor och många bra sätt att göra dem ännu billigare. Använd dig av rabattkoder så kan du komma undan med en förhållandevis liten summa.

Köp stort och tjockt

Du vill ha en bräda som är lätt att stå på och lätt att paddla. En stor och tjock bräda hjälper dig med detta; lämna de smala, tunna typerna åt proffsen. Du väljer bräda efter egen storlek så ha koll på hur lång och tung du är, detta utgör din flytkraft och det är en viktig faktor i att köpa en surfbräda. Funderar du på vad som är rätt rekommenderas du att uppsöka en butik. Då kan personalen hjälpa dig ta fram den bäst anpassade brädan.

Bry dig inte om form

Formen på brädan är inte viktig när du lär dig surfa. Råden kan alltså sammanfattas på följande sätt: köp en billig surfbräda. Surfa mycket. Lär dig mer om vad du som surfare trivs med och när du sedan köper din avancerade bräda, vet du precis vad du är ute efter – och vad du får vänta dig att betala.

Var du tänkt surfa gör skillnad

En faktor som många glömmer bort att tänka på är att det faktiskt spelar roll var det är man surfar. Detta beror på att lägre vågor har mindre kraft och kräver mer flythjälp från brädan. Planerar man därför att surfa huvudsakligen i Sverige kommer man i regel behöva en större bräda för att bära upp en än vad man skulle behöva om man surfar i, till exempel, Indonesien.

Tänk på materialet

Surfar man i vatten med mycket sten, som här i Sverige, kommer man även behöva en mer tålig bräda än i vatten vars grund mest består av sand. Detta är mer eller mindre en försiktighetsåtgärd, när man stöter ihop med en sten kommer man vara tacksam att man köpte en mer stryktålig bräda. Brädor av epoxy är att föredra framför en av polyuretan i bland annat svenska vatten.

Categories: Surfing Tags: