Home > Tips och nytt > Härlig surfing

Härlig surfing

December 5th, 2013

SurfingOm du älskar surfing eller känner starkt för att lära dig att surfa så finns det många vackra ställen att njuta av både vågor, naturlandskap och sol på. När surfing generellt åsyftas handlar det om en person vågsurfor med en bräda, oftast i fiber.

Förutsättningen är då att det finns starka vågaktiviteter som skapar så pass stora vågor att surfaren kan paddla ut till vågen och fånga den i farten. Med hjälp av vågens lutning och tyngdkraft surfar man sedan på ytan av vattnet. Upplevelsen är total när man väl fångat den där ”drömvågen” och följt den så långt det bara går innan den bryts.

Surfing som aktivitet tros ha sin rötter från vulkanön Hawaii och fick senare större utbredning i Kalifornien, Australien och senare Europa genom Biarritz och norra Spaniens kustlandskap. Fler kustområden runtom i Europa och Afrikas kust bör också nämnas.

Om du vill uppleva sann surfing tillsammans med en stark surfkultur så behöver du inte åka speceillt långt. Du kan exempelvis ta en flygbiljett till Portugals kustområden där det finns rikligt med vågor från Atlanten hela året om samtidigt som temperaturen är mycket behaglig. Om du fortsätter norrut så kan du besöka grannprovinsen Galicien i nordvästra Spanien där du kan testa de allra häftigaste kustvindarna i Sydeuropa samtidigt som du njuter av det nordspanska köket inspirerat av havsmat.

De populäraste surfområdena idag är fortfarande kring San Fransisco i Kalifornien där du kan stöta på de mest monstruösa vågorna du någonsin skådat. Om du har turen att besöka Kaliforniens kust under rätt surfförhållanden kan vissa vågor få dig att tro att verkligheten är animerad!

Det subtropiska Costa Rica har kommit att bli en alltmer betydande knytpunkt för surfing de senaste åren. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att landet har en natur av berg, dalar, grönska och tropiska regnskogar som sällan skådats på denna planet. Temperaturen ligger året runt kring 25-28 grader och förhållandena för surfing är optimala längs de sagolika stränderna.

Categories: Tips och nytt Tags: