Annan surf

March 6th, 2017

Det finns förutom vågsurfing flera andra sporter som liknar vågsurfing men som inte behöver vågorna för att man ska lyckas bra. Vindsurfing kan man göra mycket oftare än att surfa på vågorna i Sverige. Det kan ofta vara så att det inte kommer fram så mycket vågor så man kan surfa ändå genom vinden. I Sverige så finns det nästan alltid nog med vind för att man ska lyckas vindsurfa.

SUP – Stand up paddle

Det har också kommit fram en ny sport som börjar bli riktigt stor. Det handlar om SUP som står för “stand up paddle” och då gör man som namnet säger att man står upp på brädan och använder sig utan en lång paddel som man styr sig fram med. Detta kan man göra både på små vågor och i lugnt vatten. Det är en väldigt bra träning med SUP och man kommer att kunna vara ute på vattnet än vilket väder det är. Det är lite av en lugnare sport än vind och vågsurfing så man kan ta det lugnt och bara glida fram över vattnet. Det är väldigt skönt när man har en bra utsikt och glider fram helt och hållet tyst över vattnet. Det är skönt att för några timmar slippa allt i världen och bara åka runt på havet eller en sjö.

Kitesurfing

När man kitesurfar åker man, med vinden i ryggen, stående på en kitesurfingbräda. Vanligtvis åker man vinkelrätt mot vindens riktning och växlar riktning med jämna mellanrum. Det bakre benet ska vara lätt böjd och det främre rakt, då får man mer tyngd på det bakre delen av brädan samtidigt som den främre delen pekar lite uppåt och på så sätt kan man skära lättare genom vågorna. Man styr brädan liknande hur man åker på en skateboard. Man kör med brädan vinklad så att man skär med lälsidan i vattnet och tårna vinklade uppåt. Man kan även köra tvärtom, köra med tårna och hälarna vinklade uppåt. Detta är sällan naturligt för en nybörjare, för i princip så hamnar kiten då bakom ryggen.